Rij- en wedstrijdzadels

Veelzijdigheidszadel

Is ontworpen voor meedere disciplines. Het is ideaal voor recreatief rijden, de jacht, samengestelde wedstrijden, springen en dressuur in de lagere klassen.

        kunststof                          leer

Springzadel

De zweetbladen van een springzadel zijn verder naar voren gesneden dan een veelzijdigheidszadel. Hierdoor kunt u uw benen dichter bij het zadel houden, zelfs als u met korte stijgbeugels rijdt.
 

Eventingzadel

Lijkt sterk op op een veelzijdigheidszadel en kan worden gebruikt voor alle onderdelen van een eventingwedstrijd, hoewel sommige ruiters de voorkeur geven aan een apart zadel voor dressuur.
 

     
Albion Selecta zadel

Is een multifunctioneel zadel. Het zadel heeft makkelijk verwijderbare wrongen, zodat het aangepast kan worden aan elke discipline.

 

 

Polozadel

Heeft een relatief vlakke zitting, extra lange zweetbladen en geen wrongen. Het is speciaal ontworpen voor polowedstrijden, waarbij het paard hard galoppeerd en de ruiter vrij moet kunnen bewegen om de bal te raken

 
 

Showzadels

Showzadel

Is vooral bedoeld om het uiterlijk van het showpaard te benadrukken en niet zozeer om de ruiter comfortabel te laten zitten. Het zadel heeft een, rechte snit, die de schouders van het paard goed doet uitkomen, en een simpel ontwerp, omdat het paard en niet de uitrusting wordt beoordeeld.

Dressuurzadel

Is ontworpen voor het rijden en beleren van paarden in de rijbaan. Het heeft langere en rechtere zweetbladen dan het veelzijdigdheidszadel. Hierdoor kunt u uw benen meer gestrekt en dichter bij het paardenlijf houden
.

Saddlebred zadel

Is gemaakt voor het showen van American Saddlebreds en andere gangenpaarden. Het heeft een teruggesneden kamer en erg brede zweetbladen, waardoor de ruiter veel meer achter in het zadel kan zitten.
 

     
Hunter zadel

Voor showrubrieken waarbij het paard zowel over de sprong als op de vlakke bodem getoond moet worden is dit zadel ideaal. De zitting van dit zadel is dieper dan bij het showzadel en kniewrongen geven extra steun bij het springen
 

Dameszadel

Werd voor het eerst gemaakt voor dames in de 14e eeuw. Hierdoor is de amazone in staat beide benen aan de linkerkant van het paard te houden, met de linkervoet in de steijgbeugel en de rechter over de zadelknop. De vlakke zitting bestaat uit suede of hertenleer voor extra grip.

 
 

Westernzadels en werkzadels

Endurancezadel

Is ontworpen voor lange afstandsritten. De zitting is extra gevuld en de kussens zijn extra breed zodat het gewicht van de ruiter over een groter oppervlak verdeeld wordt en de kans op drukking op de paardenrug verkleind wordt. Er zitten extra D ringen aan het zadel om onder meer halstertouwen en sponsen aan te bevestigen.

Australian stock zadel

Is een gebruikszadel dat is ontworpen voor het comfort van ruiter en paard tijdens het veedrijven. De gewichtverdelende eigenschappen maken aangepaste versies van dit zadel geschikt voor lange afstandsritten.

 

Western reining zadel

Heeft een hogere voorkant dan een regulier westernzadel. Dit voorkomt dat de ruiter voorover valt als het paard een sliding stop maakt.

 

 

     
estern pleasure zadel

Is lichter van gewicht dan een werkzadel en heeft slects ייn bevestigingsplaats voor de singel. Het zit comfortabel en zeker, waardoor het ideaal is voor lange afstandsritten.

Paradezadel

Is een versierd werkzadel met bewerkt metaal en leer. Het is ontworpen voor gebruikt bij shows en rodeo's.

 

Cavaleriezadel

Heeft een boom van staal en hout en dit zadel is dan ook de traditionele keuze van de strijdkrachten vanwege de sterkte en duurzaamheid ervan.
 

     
Militaire zadel

Is ontworpen voor werkpaarden, zoals van de bereden politie. De boom verdeelt het gewicht van de ruiter evenwichtig, wat voor het nodige comfort zorgt tijens het werk waarbij het paard veel stilstaat.

   
   

Racezadels

Leren racezadel

Het gewicht vareert, maar begint bij 325 gram. Zadels voor de steeple chase zijn zwaarder en groter.

Kunststof racezadel

Zijn enorm populair bij renbanen met zandige bodem, waarbij het zand het leer kan beschadigen.
 

Trainingsracezadel

Omdat het geiwht hierbij niet belangrijk is, is dit zadel vaak zwaarder dan een racezadel. Het heeft een hele of halve boom en is van leer of kunststof.

Beginnerszadels

Shetlandzadel

Is ontworpen voor jonge kinderen en kleine pony's en heeft een verstelbare zitting, waardoor het kind ingeklemd zit, en een handvat voor extra grip.
 

Vilten ponyzadel

Heeft ook een veiligheidshandgreep en dit kan erg nuttig zijn voor angstige kunderen. Het simpele model bestaat uit een vilten dekje met een leren bovenkant, een vaste singel en stijgbeugelhaken.

Zadel voor minder validen

Stelt geestelijk of lichamelijk gehandicapten in staat om veilig te rijden,. De lus aan de voorkant biedt de rutier een houvast zonder dat hij te hard aan de teugels hoeft te trekken en daarbij de mond van het paard beschadigd.