Sjabrakken en zadeldekjes worden onder het zadel gelegd om het schuren van het zadel tegen te gaan en de schokken van de beweging op te vangen. Ze houden de onderkant van het zadel schoon door het zweet en vet van het paard te absorberen. Sjabrakken zijn zadelvormig; zadeldekjes meestal vierkant of rechthoekig. Sjabrakken en zadeldekjes zijn niet bedoeld om een zadel dat niet goed past passend te maken en als ze niet goed worden schoongehouden, kunnen ze schuren en zo blauwe plekken en zelfs huidinfecties veroorzaken.

Lichtgewicht katoenen sjabrakken beschermen het zadel tegen zweet. Ze blijven op hun plaats door lussen rond de singel en de singelstoten. Ze zijn verkrijgbaar in diverse kleuren voor veelzijdigheids- en dressuurzadels, maar horen op wedstrijd wit te zijn.
Een zadelonderlegger is een klein dekje van fleece of schapenwol voor tussen schoft en zadel.
Een schapenwollen sjabrak met een katoenen rug is goed wasbaar en vermindert en voorkomt drukking.
Een sjabrak van schapenvacht absorbeert schokken en laat de warmte van het paardenlijf door.  
Een sjabrak van neopreen is bedoeld om schokken op te vangen en te voorkomen dat het zadel glijdt.  
De polypad is een dik, gevoerd dek dat extra bescherming biedt aan de paardenrug. Hij blijft op zijn plaats zonder lusjes
De Coolback sjabrak heeft een speciale voering die het zweet wegvoert van de paardenrug.
De Proteq sjabrak is een uniek concept met duizenden kleine bolletjes. Als het zadel op zijn plek ligt, wordt de lucht eruit gepompt, waardoor de bolletjes de ruimte tussen zadel en rug opvullen.
Western- en polozadels worden traditioneel voorzien van een Navajo zadeldek.
Het Navajo fleece dek is een westerndeken met een fleece vulling.
Dit racedekje wordt bevestigd tussen het zadel en de sjabrak en is voorzien van zadkjes voor loden gewichtjes, zodat de jockey het juiste gewicht bij zich draagt.
nieuwe producten voor tussen het zadel en de sjabrak zijn gemakt van zeer effectieve materialen, zoals de Pro-lite gelpad van een gel en rubber die de druk helpt verdelen en een gelpad die schokken kan absorberen.
Rechte of voorgevormde zadelonderleggers worden onder het zadel gelegd en helpen het gewicht van de ruiter beter te verdelen.