De leren Atherstone singel is gevoerd en  heeft een golvende vorm, zodat schuren rond de elleboog wordt voorkomen.
De Atherstone is ook verkrijgbaar met elastische uiteinden, waardoor de single op kan rekken als het paard in galop zijn ribbenkast uitzet. Pas op dat u een elastische singel niet te strak aansingelt, want zelfs als hij iets meerekt, is dit onprettig voor het paard.
Een gevlochten singel wordt gemaakt van n reep leer die in drien wordt gesplitst. Hij is oorspronkelijk ontworpen voor polopony's: de speciale vorm vermindert de kans op singeldrukking.
De drielaagse leren singel wordt minder gebruikt sinds de komst van synthetische alternatieven. De singel bestaat uit n stuk leer dat rond een in olie gedrenkte stof wordt gevouwen. De singel wordt vastgemaakt met de gladde kant tegen de buik van het paard, zodat er geen irritatie kan optreden. De olie houdt het leer soepel.
De polyflex singel heeft speciale ringen waaraan de gesemn zijn bevestigd, zodat de singel kan mee bewegen met het paard.
De Cottage Craft singel is een goedkope katoenen singel met een vulling van schuimplastic, die comfortabel is voor het paard en makkelijk wasbaar.
Een koordsingel is gemaakt van dikke katoenen koorden. Hierdoor zweet het paard minder terwijl de koorden de singel op zijn plaats houden.
Neoprene singels worden gemaakt voor veelzijdigheids- en dressuurzadels. Het materiaaln, ontwikkeld voor wetsuits, absorbeert geen zweet en vermindert het schuren.
Smalle geweven singels worden vaak gebruikt bij showpaarden en -pony's, omdat ze minder opvallend zijn dan traditionele singels. Ze bestaan uit 2 smalle banden en een klein stukje rubber dat moet voorkomen dat de singel gaat glijden.
Een dressuursingel is korter dan een gewone singel en is gemaakt voor het dressuurzadel, dat langere singelstoten heeft.
De Fitzwilliam balanssingel wordt gebruikt bij dameszadels en voorkomt dat het zadel gaat schuiven.
De leren singel met buikflap is handig bij springwedstrijden en SGW. Deze singel zorgt ervoor dat paarden die uitgerust zijn met kalkoenen, zichzelf niet kunnen bezeren als ze boven de hindernis hun voorbenen intrekken.
Racesingels zijn gemaakt van elastiek of van geweven materiaal met elastische tussenstukken, zodat het paard in rengalop zijn ribbenkast uit kan zetten.
Singelhoes van fleece of schapenvacht om de singel. De hoes houdt de singel schoon en voorkomt drukking.
Een singelverlenger is een korte leren gesp die de singel langer maakt.
U kunt een stootklepje bevetsigen aan de singelstoten; dit zorgt ervoor dat de singelgespen het zadel niet kunnen beschadigen.
Een buikflap is een leren flap die u aan een gewone singel kunt bevestigen, zodat de buik van het paard bij het springen goed beschermd is.
Een bontzitting van schapenvacht kan over het zadel worden geschoven om de ruiter comfortabeler te laten zitten bij lange ritten - ideaal voor de endurance.
Neopreen westernsingel voorkomt schuurplekken.
Fleece westernsingel voorkomt schuurplekken
Koordsingels van katoen of geweven paardenhaar zorger ervoor dat het paard minder zweet.
Oversingels zijn gemaakt van elastiek of van stof met elastische uiteinden en worden over het zadel gegespt. Ze bieden extra zekerheid voor het geval de gewone singel breekt. Oversingels worden gebruikt bij renpaarden en in het crossparcours van eventingwedstrijden.