Een trenshoofdstel is een eenvoudig hoofdstel, geschikt voor de meeste vormen van paardrijden. Het is vooral geschikt voor de eerste fase van de africhting van het paard. De neusriem is niet essentieel, maar de meeste paarden, vooral dieren met een lang hoofd, zien er beter uit als ze een neusriem dragen. Door een ander bit of een andere neusriem te gebruiken kan de inwerking van het hoofdstel worden versterkt, waardoor de ruiter meer controle krijgt over het paard en over de hoofdhouding.
Dit hoofdstel lijkt sterk op een gewoon trenshoofdstel, maar door de extra bakstukken voor de onderlegtrens kunnen 2 bitten met 2 teugels tegelijk worden gebruikt. In tegenstelling tot het trenshoofdstel, dat met verschillende neusriemen kan worden gebruikt, kan het stang en trenshoofdstel alleen worden voorzien van een hoge neusriem, zodat de inwerking van de stang niet wordt belemeerd.
Het traditionele westernhoofdstel werd vastgemaakt met smalle leren riempjes, waardoor de cowboy zelf reparaties uit kon voeren als hij kilometers verwijderd was van een zadelmaker. Er bestaan 'ייn-oor' en 'split-oor' westernhoofdstellen. Het split-oor hoofdstel heeft een kopstuk waar gleuven in zijn gemaakt voor de oren. Dit voorkomt dat het hoofdstel per ongeluk af getrokken wordt. Het ייn-oor hoofdstel heeft een lus die rond ייn van de oren van het paard past.

links: split-oor hoofdstel

rechts: ייn-oor hoofdstel

Dit hoofdstel is een combinatie van een hoofdstel en een halster. De bakstukken en de teugels kunnen snel worden losgemaakt, waarbij het halster blijft zitten. De teugels kunnen ook aan de neusriem worden bevestigd. Veel enduranceruiters gebruiken het hoofdstel vanwege het praktische ontwerp; het bit kan snel worden verwijderd om het paard te laten drinken tijdens de wedstrijd, terwijl de teugels ook als halstertouw te gebruiken zijn.