Het borsttuig is gemaakt van leer of van leer met elastiek. Twee riemen worden vastgemaakt aan de D ringen van het zadel en een derde riem loopt tussen de voorbenen van het paard door en vormpt een lis voor de singel. Aan de voorzijde zit een ring waaraan een martingaal kan worden bevestigd.

links: borsttuig

midden: borsttuig renpaarden

rechts: western borsttuig

Het voortuig is een enkele riem die rond de borst van het paard hangt en aan weerzijden van de singel wordt vastgemaakt. Een leren voortuig wordt veel gebruikt bij polopony's.
Een elastisch voortuig of Aintree voortuig geeft meer bewegingsvrijheid bij zware inspanningen, zoals een crossparcours.
Een Continental voortuig lijkt op een gewoon voortuig, maar wordt aan de D-ringen vastgemaakt in plaats van aan de singel.
Een voortuighoes kan om het voortuig geschoven worden, waardoor de vorming van schuurplakken wordt tegengegaan.
Een halsriem is een handig hulpmiddel voor beginners of voor mensen die jonge paarden trainen. Deze sterke leren riem, zoals een beugelriem, wordt om de hals van het paard gedaan. Deze riem is vooral nuttig bij het springen, omdat hij de ruiter houvast biedt. Die hoeft dan niet aan de teugels te trekken, waardoor de mond van het paard kan beschadigen.
Een staartriem moet voorkomen dat het zadel naar voren glijdt en is vooral nodig voor pony's. Een riem loopt onder de staart door en wordt bevestigd aan de achterkant van het zadel.

 

Afstellen borsttuig
Als het borsttuig op zijn plaats zit, moet er tussen tuig en borst ruimte zijn voor een handpalm. Uw vingers moeten in elk geval tussen tuig en hals passen. De luis moet precies om de singel passen, zodat er geen ruimte overblijft waar het paard met zijn voet in vast kan raken/

Bevestig de lus van het voortuig aan de singel vlak onder de achterste gesp, maar boven de lus van de sjabrak, zodat hij niet naar beneden glijdt.