trensbitten

De gewone bustrens heeft ovale bitringen, waarin het mondstuk in ingepast - dit om te voorkomen dat de lippen ingeklemd worden. Door de vaste bitring ligt het bit relatief stil in de mond. De bitringen van de watertrens laten het bit vrijer bewegen in de paardenmond, wat sommige paarden prettiger vinden. Dit bit moet iets breder zijn dan de bustrens en kan worden voorzien van rubberen bitringen. Hierdoor kunnen de lippen niet ingeklemd raken.
Een kneveltrens heeft staafjes dwars op het mondstuk die voorkomen dat het bit door de mond van het paard getrokken wordt. De staafjes helpen ook bij het sturen door druk uit te oefenen tegen de wang van het paard. Knevelriempjes aan hoofstel en knevel houden het bit stil in de mond en zorgen ervoor dat de knevels niet per ongeluk in de neusgaten komen
De Fulmener knevelrens lijkt op de kneveltrens maar heeft losse bitringen. De halve kneveltrens heeft alleen knevels aan de onderzijde die druk uitoefenen op de buitenkant van de onderkaak en zo helpen bij het sturen.
 
De D-trens wordt vaak gebruikt bij renpaarden in plaats van een kneveltrens. De vorm van de bitringen voorkomt dat het bit door de mond wordt getrokken en helpt bij het sturen door zijdelingse druk tegen het hoofd van het paard. De Filet Baucher trens heeft aprte ringen voor de bakstukken. In tegenstelling tot andere trenzen oefent dit bit door een lichte hefboomwerking druk uit achter de oren van het paard.
De ongebroken trens wordt vaak gebruikt bij voorbrenghoofdstellen en werkt vooral in op de tong en lippen. Een mullen mouth is een zacht inwerkende, ongebroken trens, waarbij het mondstuk licht gebogen is. Het bit rust op de lagen, oefent minder druk uit op de mondhoeken en verdeelt de druk beter over de tong.
 
De enkel gebroken trens knijpt de monhoeken samen als een notenkraker en oefent daarnaast druk uit op de lagen, de tong en het gehemelte. Enkel gebroken trenzen hebben een dun, massief mondstuk of een dikker, hof mondstuk. Als vuistregel geldt: hoe dikker het bit, des te zachter de inwerking. Dubbel gebroken trenzen hebben een middenstukje dat verschillende vormen en afmetingen kan hebben. Ze hebben een minder sterke notenkrakerwerking, maar werken wel in op de lagen en de mondhoeken.
 
De dubbel gebroken africhtingstrens heeft een niervormig  middenstuk, waardoor het bit flexibeler is en het paard niet op het bit hangt, maar een zachtere mond krijgt. De Dr. Bristol trens heeft een plat middenstuk dat veel scherper inwerkt. Het wordt gebruikt bij zware spring- en corsswedstrijden. Het plaatje oefent zware druk uit op de tong, tenzij het paard zijn hoofd in de juiste houding houdt. Het bit kan aanzienlijke pijn veroorzaken als het misbruikt wordt en het dient alleen gebruikt te worden door ervaren ruiters met onstuimige paarden.
Het kk africhtingsbit heeft een speciale vorm die ontworpen is om druk van de lippen weg te nemen. Het buigt met de vorm van de mond mee en werkt dus vriendelijker in. De waterford trens bestaat uit een reeks bolvormige schakels. Hierdoor is het bit erg flexibel. Dit ontmoedigd het paard om erop te gaan hangen.

De Mc. Guines trens - een scherp bit met kleine rollers in een opengewerkt mondstuk. Rollentrens met rollen rond het mondstuk die het paard aanmioedigen om met het bit te spelen, zodat hij zijn mond ontspant. Door de rondere vorm van het mondstuk heeft deze een zachtere inwerking dan de Mc. Guines trens.
De koperen rollentrens heeft afwisselend stalen en koperen rollen. Het koper stimuleert de speekselproductie en helpt de kaken ontspannen. De trens met gedraaid mondstuk werkt erg in op de tong en de mondhoeken.
Het kk correctiebit is een trainingsbut gemaakt van Aurigan (een koper legering) en is ontworpen voor sterke paarden die pullen. De trens met dubbel mondstuk heeft 2 enkel gebroken mondstukken die aan een paar bitringen zijn bevestigd. Scherpe als deze horen alleen bij ervaren ruiters thuis, omdat ze veel schade kunnen aanrichten in de paardenmond.

 

gecombineerde bitten
Bustrens met een dressuurstang. De lgente van de scharen varieert, maar in het algemeen geldt: hoe langer de scharen, des te groter de druk achter de oren. Watertrens met een dressuurstang met pompwerking. De lgente van de scharen varieert, maar in het algemeen geldt: hoe langer de scharen, des te groter de druk achter de oren.

 

pelhams
De halvemaanvorimige pelham wordt het meest gebruikt en dit bit heeft ook de zachtste inwerking. De gebroken pelham werkt erg scherp in: het gebroken mondstuk werkt direct in op de tong. De Rugby pelham heeft losse scharnierende bitringen voor de trensteugel en werkt daardoor sterkter in achter de oren en in de kingroeve.
De Scamperdale pelham is ideaal voor paarden met dikke lippen. Het mondstuk is zo gevormd dat het aan beide uiteinden terug buigt. Dit houdt de scharen van het bit weg van de lippen, zodat schaafwondjes worden voorkomen. De globe pelham wordt slechts met één teugel gereden, die aan de onderste bitringen wordt bevestigd. De kimblewick behoort ook tot de pelhams, hoewel dit bit een minder sterke hefboomwerking heeft en slechts met één teugel gebruikt wordt.
De Thiedemann stang is een kimblewick met twee gleuven in de bitringen, zodat de bevestigingshoogte van de teugels goed bepaald kan worden. Hoe lager de teugel des te groter de hefboomwerking. De kimblewick met halfronde bitringen werkt als een trens als de ruiter zijn handen hoog houdt. Bij een lagere handhouding is de hefboomwerking sterker. Pelhamriempjes

 

ophaaltrenzen
De ophaaltrens heeft ronde ogen in de bitringen, waardoor de ophaalriempjes glijden. De ophaalbustrens heeft een vergelijkbare inwerking. Voor beide bitten geldt;  hoe groter de bitringen, des te sterker de inwerking. Het Pessoa bit kan met één of 2 teugels gebruikt worden. De bakstukken worden aan de bovenste ringen bevestigd zodat een hefboomwerking wordt verkregen.
Bij de schenkeltrens worden ook 2 teugels gebruikt (één aan de middelste bitringen en één aan de onderste ringen). Als deonderste teugel wordt gebruikt, glijdt het mondstuk omhoog waardoor het paard het hoofd opricht. Ophaalriempjes zijn gemaakt van leer of nylon. Ze worden bevestigd aan de bakstukken van het hoofdstel en worden vervolgens door de bitringen gehaald en aan de teugel vastgemaakt. Als de ruiter de teugels opneemt, glijdt het bit langs de riempjes omhoog en zal het paard het hoofd oprichten.  

 

 

bitloze optomingen
De Engelse hackamore heeft een gevoerde neusband, metalen scharen en een leren kinketting, die iets hoger wordt bevestigd dan een normale kinketting. Bevestig de hackamore niet te hoog, want dan kunnen de scharen langs de wangen schuren. Een te lage hackamore bemoeilijkt de ademhaling. De mechanische hackamore heeft een met rubber of leer omwonden metalen neusband en een kinketting. De lange scharen hebben een sterkere hefboomwerking. Beide hackamores kunnen ook in combinatie met een bit worden gebruikt door extra bakstukken aan het hoofdstel te bevestigen. De bosal wordt gebruikt bij westernrijden en is gemaakt van gevlochten runderhuid. Hij wordt gebruikt in combinatie met een gewoon of een één-oor hoofdstel. De touwteugels (mecate) worden bevestigd aan de knoop aan de achterkant.
Het correctiebit met hoge tongboog heeft draaibare scharen die kunnen scharnieren rond het mondstuk. De hoge tongboog raakt het gehemelte als er druk op het bit wordt uitgeoefend. Het bit met de lage tongboog is met zilver ingelegd. De hoek in de scharen is bepalend voor de sterte van de hefboomwerking, waarbij geldt dat een grotere hoek een mildere hefboomwerking zal geven. Het Billy Allen bit heeft een gebroken mondstuk met een roller in het midden, die de notenkrakerwerking van het bit afzwakt. Het wordt gebruikt als overgansbit van trens naar stang.
De western D-trens lijkt op een gewone D-trens: de vaste bitringen houden het bit stil in de mond, terwijl de enkel gebroken trens een notenkrakerwerking heeft op de tong. Westernstang  
 

 

ongebruikelijke bitten
Het citation bit hoort bij een speciaal Norton hoofdstel. Het heeft twee mondstukken, waarbij de dunnere via de ringen direct aan de neusriem wordt bevestigd. Dit is een zeer specialistische optoming die alleen geschikt is voor zeer ervaren ruiters. Het Cornish bit heeft twee paar bitringen, waarbij één paar door gaten in het mondstuk loopt. Deze binnenste ringen worden aan de bakstukken bevestigd en de buitenste ringen aan de teugels. In combinatie met een gedraaid mondstuk is dit een bijzonder scherp bit. Het Wilson bit heeft ook twee paar bitringen en wordt gebruikt bij het mennen. De werking is vergelijkbaar met het Cornish bit: druk op de teugels zorgt ervoor dat de bitringen de zijkanten van de paardenmond inklemmen.
Het fluitbit heeft een breed en hol mondstuk met kleine gaatjes. Dit bit is speciaal ontwikkeld om te voorkomen dat het paard licht inslikt bij het luchtzuigen of kribbenbijten. In het tonglepelbit zit een vlak metalen plaatje verwerkt, dat ervoor zorgt dat het paard zijn tong niet over het bit kan leggen. Het vlinderbit is geen echt bit, maar het wordt met de haken bevestigd aan een ander bit en versterkt zo de inwerking ervan.
De race watertrens heeft veel grotere bitringen dan een gewone tens. Deze bitringen zorgen ervoor dat het bit niet door de mond getrokken wordt. Bovendien helpen ze bij het sturen doordat ze druk uitoefenen tegen de zijkant van het hoofd. Speelbit  
 

 

trainings- en showbitten
Het hengstenbit bestaat uit een ring die in de paardenmond zit en aan een apart halster is bevestigd.. Het wordt vaak gebruikt bij het voorbrengen van hengsten of renpaarden. Het Tattersall bit lijkt op het hengestenbit en wordt gebruikt voor opgewonden jonge paarden. Het halster wordt bevestigd aan de twee metalen haken en het halstertouw aan de achterkant van de ring. Het hoefijzerbit lijkt op de ongebroken trens en is speciaal gemaakt voor het voorbrengen van hengsten.

 

materialen
Roestvrij staal is sterk en makkelijk te reiningen en wordt het meest gebruikt. Een nadeel is dat het koud aanvoelt en daardoor de speekselproductie niet stimuleerd. Rubber wordt gebruikt om metalen bitten minder scherp te maken, maar is niet duurzaam en makkelijk door te kauwen. Gevulkaniseerd rubber is sterker, maar zwaarder en minder flexibel.
Kunststof bitten zijn flexibel als ze ongebroken zijn. Deze materialen worden ook gebruikt rond metalen bitten. Een kunststof mondstuk werkt meestal zacht in en kan naar appel smaken om het aantrekkelijker te maken. Koperen bitten warmen sneller op tot de lichaamstemperatuur van het paard dan stalen bitten, maar gaan minder lang mee. Ze moedigen paarden aan speeksel te produceren. Koperlegeringen combineren de voordelen van koper met de hardheid van roestvrij staal. Fabrikanten beweren dat ze het contact tussen ruiterhand en paard verbeteren.
   
Bronslegeringen zouden hetzelfde werken als koperlegeringen. Het is een combinatie van silicone en aluminium. Sweet ireon mondstukken roesten heel snel als ze nat worden, waardoor ze de speekselproductie stimuleren. Happy mouth
Koper en staal Nathe